Lifestyle, natuurlijk gezond!

                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

"In vele landen sterft men nog steeds van de honger."

  

Nederlanders gooien per dag 400.000 broden weg!!!

 

Nederland • Geplaatst door Stephan (Stephan5)  op 22-01-2013 @ 12:03

Nederlanders gooien dagelijks samen ruim vierhonderdduizend broden weg. Van rijst belandt de inhoud van twee op de vijf pakken die consumenten kopen in de vuilnisbak. Van pasta eindigt 23 procent niet in de maag maar in het grijze archief. Dat meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal dinsdag na berekeningen.

Gemiddeld gooien mensen veertien procent van het voedsel dat ze kopen weg. Jaarlijks gaat het om 48 kilo, met een waarde van 155 euro. Samen verspillen alle Nederlandse huishoudens achthonderd miljoen kilo voedsel ad. 3.3 euro/kg per jaar.  Dat is m.i.z. 2 1/2 miljard euro/jr.. Hierbij gaat het volgens Milieu Centraal niet om klokhuizen, schillen en botjes, maar om goed eetbaar voedsel.

Volgens Milieu Centraal wordt veel rijst en pasta verspild, omdat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. "Rijst en pasta nemen tijdens het koken namelijk veel water op, waardoor ze in volume toenemen." Ook aardappelen worden vaak weggegooid. Daarvan belandt 23 procent in de vuilnisbak.

Milieu Centraal wijst erop dat met het voedsel feitelijk ook andere zaken in de afvalbak verdwijnen. "Gooi je een kilo voedsel weg, dan gooi je in feite bijna anderhalve liter benzine aan verspilde energie in de vuilnisbak. Daarnaast zijn landbouwgrond, water en hulpstoffen onnodig gebruikt."

 

Kan het ook anders???

En dan te bedenken hoe wij gespitst zijn op zuinig inkopen bij de goedkopere supermarkten. Als die er niet zouden zijn, zouden wij dan verstandiger omgaan met ons voedsel?

 

 

 

 

 

 

 

Top